1.12.2022

Kåret til årets lærling etter 150 dager som lærling

«Dette var skikkelig moro», førsteårslærlingen Andreas Haugen utstråler oppriktig glede over å bli kåret til årets lærling i BRG Entreprenør. Vi har karret oss ut på «Prosjekt Utsikten» på Fevik for en liten prat med årets talent innen betongfaget og for å oppsummere litt grunnen til han fikk prisen som årets lærling.

t.v. Instruktør Eirik Thorsen og Andreas Haugen "Årets lærling 2022"

Så Andreas, hvorfor ble det betongfaget på deg?

- Ja si det, det var ikke noe jeg kjente til når jeg startet på bygg- og anleggsteknikk, men fikk et innblikk i det når vi hadde fagrotasjonene på skolen og jeg likte det veldig godt, jeg tror nok at jeg kunne likt en del andre fag også, men det var nå det som fenget mest.

Hva var det som fenget?

Er noe med fremdriften og det grove, det satt liksom i henda med en gang og var kjekt å jobbe med. Og så hjalp det veldig når jeg fikk prøvd det ute i en bedrift, da fikk jeg jo litt blod på tann.

Det var ikke hvilken som helst bedrift du fikk prøvd deg i heller kanskje?

Nei, det var jo BRG da, startet på Oddensenteret i Grimstad og fikk litt artige oppgaver der, møtte driftsleder Victor Backlund der og ble kjent med Eirik som i dag er min instruktør. Og så fikk jeg være på Moy Terrasse og da ble jeg skikkelig godt tatt vare på av Tellef Mollestad, han var veldig flink til å vise tips og triks. Der var også Kjell Nordli som driftsleder og han fikk jeg også jobbet litt med på ulike oppgaver, han virker utrolig flink og har stålkontroll så jeg har bare møtt bra folk så langt.

Vi må litt tilbake til valg av yrke Andreas, fordi vi sitter med en følelse av at du kunne bli god i hva det skulle være av fag, er det en riktig oppfatning?

-Ja, eller det er ikke sikkert jeg hadde blitt en god elektriker, men jeg har alltid fått høre at jeg tar ting veldig lett. Jeg har likt å finne ut ting og engasjere meg og da får jeg raskt tak på ting og forstår det raskt.

Driftslederen anerkjenner

Vi føler behov for å ta en telefon til en driftsleder og får raskt bekreftet det årets vinner sier.

- Det stemmår det, æ har aldri i mine aktive år sett på magan, klinger det på entusiastisk evjedølsk fra driftsleder Kjell Nordli. - Det er enkelte som bare har en forståelse for ting og stor interesse og det bare faller rett på plass med en gang. Så det er gøy å se, men det er viktig for meg å si at vi har mange dyktige lærlinger i BRG, så det må alle vite. Vi har mange og enda flere må vi ha, avslutter Nordli.

Utrolig motiverende

6 dager etter at Andreas fikk prisen så har vi altså tatt turen ut i deres vante fauna blant betong og forskalingselementer og materialer. Instruktør Eirik Thorsen slipper heller ikke unna, og Eirik litt sånn sportslig spørsmål kanskje, hva føler du nå?

Instruktør Eirik Thorsen

- He he, det er jo gøy at Andreas får en anerkjennelse så tidlig i læreløpet, jeg håper ikke han blir høy på pæra for det er mye å lære fortsatt og det er viktig å være åpen og lærevillig, det er mye han skal absorbere fremover. Men han er på og han er interessert og det betyr jo så utrolig mye. Jeg føler stolthet at det er han som jeg har ansvar for som får en slik anerkjennelse, men det er mange rundt her som har en bit i det kakestykket, jeg jobber såpass mye med andre ting og jeg er helt avhengig av at flere bidrar, her på Utsikten så har han jobbet sammen med blant annet Tellef Mollestad, Kevin Bach og Magne Isaksen, og det er jo det som kjennetegner BRG, alle er oppmerksom på at vi har en lærling eller en elev her, og da hviler det et ansvar på alle om å få de opp å kjøre slik at de kan bidra inn i resultatskapingen for det prosjektet. Men for en instruktør så er det alfa og omega at det er en lærling som tar ting lett, da kjenner i hvert fall jeg at motivasjonen er på plass og det er artig å se utviklingen på dem. Fra å være nye og nervøse til å bli trygge og får selvtillit, men de må ikke ha for mye selvtillitheller, ler Thorsen og legger til, - men det skal bli artig å følge han frem til en fagprøve.

Lærlingansvarlig i BRG, Petter Blomkvist

Det er så utrolig mange flinke i BRG

Skulle gjerne gitt pris til alle lærlingene våre jeg. Lærlingeansvarlig i BRG Petter Blomkvist er nesten litt nedstemt når han utfordres på tema årets lærling. – Neida, det er bare glede her, men vi har jo bare flinke lærlinger, det er jo innsats på alle fronter på samtlige så det kan nok oppleves litt rart at vi trekker frem én, men vi må også markere, og for meg så er det viktig å si at vi markerer like mye det felles arbeidet vi gjør. Må huske at vi nå har en stor lærlingeandel, det hadde vi ikke for så mange år siden, så vi har tatt et løft og satser aktivt på fremtiden gjennom aktiv rekruttering av lærlinger. Men det er en bra kandidat og vinner i år, og som det ble sagt på utdelingen, Andreas ligger nok an til å bli en viktig ressurs for oss i årene som kommer. Det er gøy og derfor markerer vi også årets lærling sier Blomkvist.

En strålende fremtid i bransjen

Det var Andreas sin regionleder Alexander Kristensen som fikk æren med å dele ut årets pris og begrunnelsen lød blant annet; Han har en naturlig tilnærming til de ulike oppgavene og tar forklaring og læring lett fra instruktør og andre kolleger i avdeling øst. Han er en likandes kar, med en ryddig og rolig framferd og med en strålende fremtid i bransjen foran seg.

Regionleder i øst Alexander Kristensen

Helt avslutningsvis Andreas, du har jo talent for betongfaget og du kjenner jo at dette er noe du får til, men tenker du noe på fremtiden?

Ikke så mye enda, jeg tror jo det er en bransje jeg har lyst til være i og tror kanskje at jeg kunne tenkt meg å gå videre, men samtidig så har jeg lyst til å jobbe med betongfaget og bli god i det, også får vi se, jeg har jo nettopp startet så alt kan skje.

Helt, helt helt på tampen, hva er det beste med å jobbe i BRG?

Folka, helt klart, det er god stemning og god driv, de inkluderer og får folk med. Veldig gøy.

Se alle artikler